het nieuws van 2013-2014 van groep 6b


Middeleeuwsedag

(13-14 / 6b) MiddeleeuwsedagOp maandag 16 juni was het weer zover: de dag die geschiedenis schrijft voor alle groepen 6 van de gemeente Bergen op Zoom.

Gestoken in middeeleeuwse kleren trokken we heel dag door de stad van monument naar monument. Deze dag heet dan ook officieel ook de jeugmonumentendag.

We begonnen vandaag de dag in de kelders van een oude bierbrouwerij in de Blauwehandstraat. Daar werd ons haarfijn uitgelegd hoe ze in die tijd bier brouwden. En als u nog niet wist wat schraal bier is, dan moet u het maar eens vragen aan uw zoon of dochter.

Daarna hebben in de kelder van de oude pastorie naar een spannend verhaal geluisterd over een vervalst perkament. Intussen leerden de kinderen wat een zegel en zegellak is.

Het volgende monument dat we bekeken was de Gevangenenpoort. Een poortwachter Jan en “zijn vrouw” Elivira legden ons uit dat de poort er al ruim 650 jaar staat. Ze vertelden waar de gevangenen zaten en in welke omstandigheden ze werden opgesloten. Geen licht, geen verwarming, geen airco, geen ramen. Echt heel prettig dus.
Toen we bijna weer buiten waren, bleek dat er nog een eeuwenoude gevangene: Malle Louwieke, in een cel beneden in de poort zat opgesloten.

Als laatste ochtend onderdeel bezochten we het toneelstuk van “de appelboom” waar de duivel, de dood, god, meneer en mevrouw onbenul, een marskramer en “dom blondje” met haar vriend ‘lefgozer”. ons verrasten.

In het begin van de middag stond de traditionele middeleeuwse jaarmarkt op het grote binnenplein van het Markiezenhof op het programma. Met een met munten gevulde geldbuidel konden de kinderen op de markt allerlei dingen kopen. Ze liepen daar van marktkraam naar marktkraam tussen de ezels, geiten en ganzen door.

(13-14 / 6b) Open inloop ochtend 10 april

(13-14 / 6b) Open inloop ochtend 10 aprilTijdens de inloop ochtend op 10 april hebben we op school veel ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden mogen ontvangen. Enkelen kwamen ook een kijkje nemen in groep 6b.

In onze klas waren diverse lessen te bekijken, zoals:

 • Een Estafette leesles met onze nieuwe digibord software
 • Een les begrijpend lezen met “Nieuwsbegrip”.  Deze ging over de Eiffeltoren waarvan het nu 125 jaar geleden is dat hij werd gebouwd.
 • Daarna zijn we gaan knutselen. We zullen eens zien of we zelf ook een soort Eieltoren kunnen bouwen.

 

(13-14 / 6b) Leesproject “De Rode Draad

(13-14 / 6b) Leesproject "De Rode DraadDonderdag 13 maart is juffrouw Ingrid van de bibliotheek van Bergen op Zoom in de klas geweest voor de start van ons spannend leesproject. We hebben van de bieb wel meer dan 30 boeken te leen. Stuk voor stuk geweldig, mooie boeken.

We hebben zo´n bijzonder leesproject omdat de kinderen door het lezen van de boeken een code moeten kraken van een hangslot van een speciaal schatkistje.

Als iemand een boek uit heeft krijgt hij of zij namelijk een speurcode. Met die speurcode kan in een ander boek weer een bepaalde letter worden opgezocht.

Als er vijftien boeken zijn gelezen, hebben we 15 letters. Door de letters op de goede volgorde te zettem krijgen we een woord of een zin waarmee we het hangslot kunnen openen.

Maar welke verrassing zal er in het kistje zitten?

(13-14 / 6b) werkstuk over de periode monniken en ridders

(13-14 / 6b) werkstuk over de periode monniken en riddersHet tijdvak van monniken en ridders begint ongeveer in het jaar 500 en eindigt ongeveer rond het jaar 1000. Het is de tijd nadat de Romeinen uit ons land zijn vertrokken. De Middeleeuwen duurden tot het jaar 1500. Het deel van de geschiedenis dat we momenteel in de klas wordt besproken noemen we de vroege Middeleeuwen. Dit is de tijd van de monniken en ridders.

Om leerlingen voor te bereiden op het werkstuk dat later dit schooljaar individueel gemaakt moet worden, gaan ze de komen paar weken in tweetallen en één drietal aan de slag met een deelonderwerp uit deze periode van 500 – 1000 jaar na Christus.

Elke groepje mocht vrijdag 31 januari een deelonderwerp kiezen. Ze krijgen vooral in de klas de tijd om er aan te werken, maar ook thuis mag er aan gewerkt worden. Dat kan gemakkelijk omdat we gebruik maken van google docs en google sites. Iedereen kan daardoor op afstand met elkaar samen werken aan één en hetzelfde document.

Nadat de kinderen het werkstuk(je) (1 à 2 A4-tjes) hebben gemaakt, zullen ze samen in de klas er een kleine presentatie over gegeven, zodat de andere kinderen ook kennis kunnen nemen van de infomatie van dat onderwerp.

De onderwerpen en groepjes zijn als volgt verdeeld:

 • Samra, Kiki, Kaat: Kloosters.
 • Georgina, Nikki: Onderwijs en boeken bij monniken.
 • Ashana, Youssra: De pest.
 • Fee, Sasja: Het ontstaan van het kasteel.
 • Jibbe, Wouter: Het leven op een kasteel.
 • Teun, Mike: Aanval en verdediging van een kasteel.
 • Kaancan, Jens: Wapens van ridders en soldaten.
 • Kevin, Milan: Riddertoernooien.
 • Sanne, Wesley: Kasteelbewoners.
 • Dilara, Ebra: De profeet Mohammed.
 • Ahmet en Mohammed: De Moren.
 • Yasmin, Romaisa: Wat de Arabieren al konden.
 • Jordi, Kyenno: Vikingtochten.

(13-14 / 6b) Citotoetsen digitaal

(13-14 / 6b) Citotoetsen digitaalDe periode van Citotoetsen is op alle Nederlandse basisscholen weer aangebroken. In alle groepen worden in een periode van ongeveer drie weken meerdere toetsen afgenomen.

Sommige toetsen worden mondeling met elk kind apart gedaan. Bij deze toetsen wordt de snelheid van lezen gemeten, zowel rijtjes met losse woorden (Drie Minuten Test) als hele zinnen (AVI).

In de bovenbouwgroepen worden ook nog de Cito-toetsen “Rekenen en Wiskunde”, “Begrijpend Lezen” en “Spelling” gedaan. Deze worden normaal gesproken schriftelijk afgenomen.

Dit schooljaar test groep 6b of deze laatste drie toetsen ook digitaal kunnen worden uitgevoerd. De leerlingen kunnen dan geheel zelfstandig en op eigen tempo op de PC de toets doen. Deze wijze van afnemen heeft een aantal voordelen:

 • De afname is voor iedereen precies gelijk.
 • Daar waar het kan, kunnen leerlingen de vraag ook via een koptelefoon nog eens naluisteren. Ideaal voor kinderen die dyslexie hebben.
 • De toets wordt automatisch nagekeken en geanalyseerd. Dit bespaart veel tijd én de leerkracht kan daarna sneller (indien nodig) een plan opstellen om de leerlingen extra te helpen.
Onze groep heeft in de week van 21 januari inmiddels al twee digitale toetsen gemaakt. Dit is zonder noemingswaardige problemen verlopen.

(13-14 / 6b) Kerstviering

(13-14 / 6b) KerstvieringNa een week of twee van de nodige voorbereidingen kwamen we aan op DE dag van het schooljaar: de kerstviering.

Ook de laatste dag waren we nog met zijn allen bezig om de klas een stukje gezelliger te maken. De kinderen waren (zoals u ziet) nog druk bezig om kerststukjes en  lampions te maken,

Rond 17.45 uur kwamen alle moeders en vaders vele lekkernijen brengen voor het jaarlijkse kerstdiner. Ongelofelijk veel heerlijke gerechten werden in de klas gebracht.

Bij een sfeervol haartvuur en muziek hebben we heerlijk gegeten. Er bleef maar heel weinig over.

(13-14 / 6b) Sinterklaas

(13-14 / 6b) SinterklaasVandaag was één van de spannendste dagen van het jaar: surprise. Alle kinderen hadden een verrassingscadeau gemaakt mét gedicht.

Het mag echt gezegd worden, het waren allemaal leuke suprises geworden én ook de gedichten mochten er wezen.

Een hele ochtend zijn we bezig geweest met uitpakken en met tevreden gezichten ging iedereen naar huis.

Bekijk hieronder de foto’s of klik op deze link.

(13-14 / 6b) Als iemand ooit mijn botjes vindt

Donderdag 21 november kwam juffrouw Ingrid van de bibliotheek langs. In het kader van CuMenu ging ze met de kinderen een gedicht maken. Een gedicht zoals dichter Jaap Robben ze ook maakt. Een gedicht over een fantasiedier. Bekijk de foto’s en het filmpje.

(13-14 / 6b) De dans van de kraanvogel

Op 11 november kregen de kinderen les van een docente van het CKB (Centrum voor de Kunsten, Bergen op Zoom).

De docente vertelde het verhaal van een magische, dansende kraanvogel. De kraanvogel stond op een muur geschilderd en kon één keer per dag tot leven komen en een prachtige dans uitvoeren.

Na het horen van het verhaal leerden de kinderen als een standbeeld verschillende houdingen aan te nemen. Daarna moesten ze zich op bijpassende muziek zich zo sierlijk als een kraanvogel bewegen, maar ook als een kraanvogel die sloom en droevig was geworden.

(13-14 / 6b) OPROEP Leeshulp!

(13-14 / 6b) OPROEP Leeshulp!Wij zijn op zoek naar iemand die ons kan helpen bij het leesonderwijs. We zeggen wel eens: “Het is belangrijk om kilometers te maken”, dus …. veel lezen!
Vindt u het leuk om ons te helpen op de volgende tijden?
Maandag: 13:00 – 13:45
Dinsdag: 11:00 – 11:45
Donderdag: 9:45 – 10:15
Al is het maar één keer dat u mee kunt lezen, ook daar zijn we blij mee. Natuurlijk mogen ook opa’s, oma’s en tantes zich opgeven.

(13-14 / 6b) Nieuw schooljaar

(13-14 / 6b) Nieuw schooljaarMaandag 12 augustus is het weer zover. Een nieuw schooljaar gaat van start.

Voor onze jongens en meisjes van groep 6b zal het wel even wennen zijn. Voortaan niet meer op de begane grond naar de klas, maar op de eerste verdieping. Groep 6 hoort daardoor ook letterlijk tot de bovenbouw van de Krabbenkooi.

Let er op dat je op woensdag je gymspullen mee naar school brengt, want dan hebben we ‘s morgens gymnastiek in de sporthal aan de Boulevard.

Actueel Nieuws

Nieuws uit Groep 1-2a

Donderdag 29 november, was weer een gezellige dag. Eerst zagen…

Alle kinderen van onze groep hebben een eigen  knuffel  meegenomen…

Vrijdagochtend 9 november was onze groep aan de beurt voor…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2b

Vrijdagochtend, 13 oktober, hielden de kleuters een eng griezelcircuit. In…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2c

Vrijdagochtend, 13 oktober, hielden de kleuters een eng griezelcircuit. In…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2d

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2e

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 3a

De afgelopen weken waren weer gezellig! Zo zijn de rommelpieten…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 3b

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 4b

Het e-mailadres van onze groep is groep4b@krabbenkooi.nl Het e-mailadres waarmee…

Vanochtend (donderdag) hebben we heel hard gewerkt. Dan is het…

Op school doen we niet alleen aan taal en rekenen,…

Dit schooljaar gaan we een nieuwe methode kiezen voor aardrijkskunde,…

Vanochtend hebben we met zijn allen op het schoolplein het…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 4a/5a

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 5b

Hee! Mijn naam is Eveline Radt en ik ben dit…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 5-6

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 6a

Woensdagavond 18 april. Een spannende avond voor leerlingen, ouders, opa's…

Woensdag 10 april 2018 hebben we onze laatste kleine repetitie…

Dit schooljaar zullen op de ABBO scholen volleybalclinics plaats vinden,…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 7b

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 7-8

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 8b

Het thema van de kinderboekenweek was Kom Erbij. In de…

Op woensdag 4 oktober hebben de kinderen van groep 8…

Bekijk alle nieuwtjes

Actueel nieuws

Maandagmorgen 20 augustus hebben alle kinderen van groep 3 t/m…

Nieuwsbrief juni 2018

Voor brede school de Krabbenkooi zijn wij uiterlijk per 01-09-2018…

Donderdagmiddag 22 mei gingen we op de fiets onder een…

Meer nieuws

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief oktober 2018

Nieuwsbrief september 2018

Meer nieuwsbrieven

Verrijkingsklas

Beste ouders/verzorgers, Uw kind neemt dit schooljaar deel aan de…

WERKSTUK UITVINDERS De novembermaand stond in het teken van het…

Tijdens de Kinderboekenweek hebben de kinderen een eigen auteur of…

Bekijk alle nieuwtjes

Peuterspeelzaal

Jeugdenquête 0 t/m 11 jaar  De GGD West-Brabant heeft in…

Het heeft enige tijd geduurd voordat er weer nieuws van…

Bekijk alle nieuwtjes

Mamaloe

Jeugdenquête 0 t/m 11 jaar  De GGD West-Brabant heeft in…

KINDEROPVANG MAMALOE BIEDT NU OOK PEUTEROPVANG AAN Sinds 1 januari…

In het hoofdgebouw van basisschool de Krabbenkooi zijn 2 groepen…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 6b

Donderdagmiddag 22 mei gingen we op de fiets onder een…

Woensdag 16 mei zijn we met de groepen 6 naar…

Op vrijdagochtend 20 april hebben we met zijn allen een…

Bekijk alle nieuwtjes