het nieuws van 2013-2014 van groep 7b


Weervisserij 16-06

 

Wij zijn met de hele klas op 16 juni naar de Weervisserij gegaan. De weervisserij wordt nog maar op één plek in Nederland gedaan: op de Oosterschelde, een water vlak bij Bergen op Zoom. De ansjovissen zwemmen vanuit Engeland, via de kust van Frankrijk en België naar de Oosterschelde om hier in de maanden mei en juni te paaien (voortplanten). Daarna zwemmen ze terug tenzij ze gevangen worden. We hebben uitleg gehad over de ansjovis. En we hebben héél veel ansjovis gevangen ook hebben we inktvisjes gevangen die we nu houden als klassen huisdieren!!! J

 

 

 

(13-14 / 7b) Winnaar Jazz project quiz

De groepen 7 zijn op 6 juni zijn naar het jazzproject geweest. Wij hebben daarvoor veel leuke liedjes en dansjes ingestudeerd. Ook hebben we veel geleerd over de Jazz. Bijvoorbeeld dat de Jazz door de slaven is ontstaan-.
Vanaf het Markiezenhof zijn we met verschillende scholen in een lange stoet naar de Stoelemat gegaan. Daar konden we laten zien wat we hadden geleerd in een Kennisquiz. Kathelijne uit groep 7B en Amy uit groep 7A hebben namens De Krabbenkooi hieraan deelgenomen en zij hebben de Kennisquiz gewonnen!

(13-14 / 7b) skateclinic 7b 2014

(13-14 / 7b) Drama cumenu

(13-14 / 7b) Drama cumenu

“Taal is geen Drama”
De kinderen van groep 7b hebben op vrijdag 4 april een workshop gekregen over “lachen”. Deze workshop werd gegeven door een lerares van het CKB.Er werd eerst uitgelegd dat er verschillende manieren zijn om te lachen.Na deze inventarisatie werd er een volgorde in aangebracht om van zacht naar hard te lachen en werd dit met de hele groep geoefend. Daarna gingen de leerlingen een tableau vormen, waarbij ze zonder te praten bepaalde situaties gingen uitbeelden. De kinderen vonden het een erg leuke les en hebben dus veel gelachen!!!

(13-14 / 7b) Verjaardag vieren

Op woensdag 19 februari heeft juf Ineke haar verjaardag met de groep gevierd. De kinderen hebben eerst goed voor haar gezongen en daarna is zij flink verwend met allerlei leuke en lekkere kadootjes.
Ook hadden drie leerlingen voor haar een leuke verrassing: zij hebben een spandoek met spuitbussen voor haar gemaakt.
Het is een leuke ochtend geweest, waarin we allerlei spelletjes hebben gedaan en ook hebben we genoten van de optredens van verschillende kinderen.

(13-14 / 7b) Tutorlezen

Op dinsdag 18 februari zijn de groepen 7a en 7b gestart met tutorlezen.

Wat is tutorlezen: Kinderen uit groep 7 worden als maatje gekoppeld aan kinderen uit groep 3. Op dinsdag- , donderdag- en vrijdagochtend gaan de kinderen van 8.30 tot 8.40 uur in tweetallen lezen in een van de groepen. Op die dagen worden de kinderen op tijd op school verwacht zodat er om half 9 gelijk gestart kan worden.

Voordat gelezen kon gaan worden, maakten de kinderen eerst kennis met elkaar. Dat deden ze afgelopen vrijdag (zie foto’s).

Op dinsdag waren de kinderen allemaal op tijd binnen. Ze waren enorm enthousiast. Wilt u een indruk hebben hoe het lezen verloopt? Kijk dan naar de foto’s.

 

(13 – 14 / 7b) Ontdekfabriek

Op donderdag 13 februari zijn we met de groepen 7 naar “De Ontdekfabriek” in Eindhoven gegaan.
In “De Ontdekfabriek” kun je fantastische avonturen beleven.
We zijn om 8.45u. vertrokken en kwamen om ongeveer 10.00u. aan. We hebben toen hebben naar een gave speelfilm gekeken:
“De Uitvinders en Het Zonnewiel”.
Daarna hebben we een workshop gehad: de balancerende Tijger.
Uit piepschuim hebben we een tijger gesneden m.b.v. een electrisch verwarmd ijzerdraadje. Hierna hadden we een korte pauze om te eten en te drinken.
‘Middags hadden we onze volgende workshop: “Greenscreen”.
Bij deze workshop hebben we onze eigen film gemaakt. Dit was een hele belevenis, waar de kinderen echt van hebben genoten.
Om ongeveer 15.30u. waren we met de bus van De Ontdekfabriek weer terug bij school.

(13-14 / 7b) Kerstviering

Op donderdagavond 19 december hebben we onze kerstviering gehouden. Het was een fijne, gezellige en leuke avond.
Iedereen zag er weer prachtig uit en daar hebben we ook foto’s van gemaakt.Natuurlijk hebben we ook weer kunnen genieten van een heerlijk kerstdiner in een fijne kerstsfeer.
Heel veel ouders hadden heel erg hun best gedaan om lekker eten klaar te maken. De kinderen hebben werkelijk gesmuld!
Ouders bedankt! voor al dat lekkers namens de kinderen van groep 7b, juf Ineke en meneer Ted.

(13-14 / 7b) Sinterklaas

Op 5 december hebben we in de groep het Sinterklaasfeest gevierd. De kinderen kwamen we al vroeg naar school om hun surprises in de klas te brengen. Er waren hele leuke surprises bij en ook was er hard gewerkt aan het maken van een gedicht. Iedereen had goed zijn best gedaan.

‘s Middags kwamen Sinterklaas en de Pieten langs. We hebben toen ook nog liedjes voor de Sint gezongen en ieder kind heeft toen nog een chocolade letter gekregen.
Deze middag hebben we met z’n allen ook nog verschillende spelletjes gedaan en in het Sinterklaasboekje gewerkt.
Het was een erg leuke dag, waar we nog met plezier op terugkijken. Op de foto’s zijn alle surprises nog eens te zien.

(13-14 / 7b) Voorlichting Vuurwerk

Op dinsdag 3 december kwamen de groepen 7a en 7b bij elkaar om te luisteren naar een voorlichting over vuurwerk.

Er werd uitleg gegeven over de gevaren van het afsteken van vuurwerk, de momenten waarop vuurwerk afgestoken mag/kan worden. Ook het illegaal vuurwerk, hetgeen ten zeerste werd afgeraden, kwam aan bod.

We hopen dat uw kind n.a.v. deze voorlichting op de juiste manier weet om te gaan met vuurwerk en gaan voor een veilige jaarswisseling. U, als ouder, speelt overigens ook erg belangrijke rol: begeleid uw kind als hij/zij evt. vuurwerk mag afsteken.

(13-14 / 7b) Halloween

Op donderdag 31 oktober kwamen alle kinderen verkleed naar school, omdat het Halloween was.

(13-14 / 7b) Energieproject

ENERGIE PROJECT

De gemeente Bergen op Zoom start in met een wijkactie ‘Energie bewust, thuis besparen’. Zij heeft voor dit energieproject de wijk het Centrum en Vestinggronden Noord en Zuid van Bergen op Zoom gekozen. De Krabbenkooi is dan ook benaderd om deel te nemen aan dit energieproject. Kinderen krijgen informatie over energie besparen in en rond het huis en zij worden aan het werk gezet om na te gaan wat ze thuis zouden kunnen veranderen om energie te besparen.

Dinsdag 29 oktober geeft Jolanda de Krom, communicatieadviseur Omgevingsdienst West en Midden Brabant, het startschot in de groepen 7. De leerkrachten zullen deze weken een aantal lessen in het kader van de energie geven. Woensdag 30 oktober krijgt uw kind een boekje mee naar huis met daarin verschillende stappen. Onze vraag is of u, indien nodig uw kind wil helpen bij het uitvoeren van stap 1, 2 en 3. Op school zal verder worden gewerkt aan de stappen 4 t/m 6. Stap 7 zal worden uitgevoerd nadat de ‘uitvinding’ is ingezonden. Hierover volgt nog bericht. Om antwoord te geven op vragen ‘hoeveel energie wordt er gebruikt?’ kunnen de bladen achter in dit boekje gebruikt worden. Uw kind kan ook op school met vragen terecht.

Het boekje moet maandag 4 november ingevuld mee terug naar school genomen worden. N.a.v. dit onderzoekje thuis komen de kinderen tot een ‘uitvinding’. ’s Middags zal een gastdocente samen met de kinderen op zoek gaan naar de beste ‘uitvinding’. Ook zal besproken worden welke leerlingen de ‘uitvinding’ verder uit zullen gaan werken.

De ‘uitvinding’ mogen deze kinderen laten zien tijdens de energiemarkt, die op dinsdagavond 19 november a.s. in de Stoelemat gehouden zal worden. Ze maken dan kans op een mooie prijs. Alle kinderen van de groepen 7 en ouders zijn ook uitgenodigd om deze markt te bezoeken. Tijdstip wordt nog bekendgemaakt. Meer informatie over de opdracht kunt u lezen op www.braintrigger.nl (opdrachten – duurzaamheid – andere energie).

Het zal een heel leerzaam en leuk project worden en we hopen dat groep-7-kinderen van De Krabbenkooi een super ‘uitvinding’ neer kunnen zetten.

Met vriendelijke groet, Leerkrachten van groep 7a en 7b

(13-14 / 7b) Kinderboekenweek

Op woensdag 2 oktober was de start van de Kinderboekenweek met als thema: “Klaar voor de start”.
De kinderen mochten deze dag met sportkleding naar school komen en om 9.00u. hebben we de Kinderboekenweek geopend met het lied van Kinderen voor Kinderen met “Klaar voor de start”. Daarna was er een verrassende sportwedstrijd in de vorm van een circuit met directeur Erik, Jan de conciërge en juffrouw Meike. Iedere groep heeft toen ook 1 of 2 boeken cadeau gekregen voor de klassenbibliotheek.
Gedurende de Kinderboekenweek hebben verschillende kinderen ook meegedaan aan de Voorleeswedstrijd, waarbij Noortje Timmermans uiteindelijk de winnares is geworden,gevolgd door Kathelijne en Senne. Er is deze week ook veel gelezen en voorgelezen en hebben Kathelijne en Noortje een prachtige boekbespreking gehouden. Ook hebben alle kinderen een werkboekje gekregen, waarin allerlei opdrachten stonden in het kader van het thema “Klaar voor de start”.
Op dinsdagmiddag 8 oktober is boekhandel Van der Kreek naar onze school gekomen, zodat ouders en kinderen dan zelf een boek konden kopen. Op vrijdagmiddag 11 oktober is de Kinderboekenweek met de groepen 5 t/m 8 in de aula van de school afgesloten, waarbij ook weer het lied Klaar voor de start is gezongen en de voorleeswedstrijd is gehouden voor de school.

(13-14 / 7b) Practicum natuur

In de eerste weken zijn we gestart met natuurlessen over ‘groeien’. Een onderdeel van deze lessen is: de verandering van de meelworm in de meeltor.

In een door ons meegenomen glazen potje hebben we 10 meelwormen + gekruimeld beschuit gedaan. Daarna werd het potje afgesloten met een vochtig doekje / elastiekje. Daarom heen werd een zwarte koker gezet. Elke dag bij binnenkomst maakten we het doekje vochtig zodat de meelwormen niet uit zouden drogen.

Na een drietal weken zijn de meelworm al veranderd in een tor.

Nieuwsgierig geworden? Kijk maar snel naar de foto’s!

(13-14 / 7b) Schoolreis Archeon

Op donderdag 12 september hebben we met de groepen 5, 6 en 7 het Archeon in Alphen aan de Rijn bezocht. We beleefden er 3 periodes uit de geschiedenis: de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Het was heel leuk en ook heel leerzaam. We kregen een beeld van hoe het er vroeger allemaal aan toeging: vechten met zwaard en schild, het maken van kaarsjes, meten met 13-knopen-touw en nog veel meer. Meest spectaculaire was wel het varen in boomstammen.

Deze dag sloten we af met een gladiatorengevecht. Meneer Jac mocht tijdens het gladiatorengevecht als ‘Kolossos’ aan het werk gaan.

Al met al zeker nog eens een bezoekje waard!

Actueel Nieuws

Nieuws uit Groep 1-2a

Donderdag 29 november, was weer een gezellige dag. Eerst zagen…

Alle kinderen van onze groep hebben een eigen  knuffel  meegenomen…

Vrijdagochtend 9 november was onze groep aan de beurt voor…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2b

Vrijdagochtend, 13 oktober, hielden de kleuters een eng griezelcircuit. In…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2c

Vrijdagochtend, 13 oktober, hielden de kleuters een eng griezelcircuit. In…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2d

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 1-2e

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 3a

De afgelopen weken waren weer gezellig! Zo zijn de rommelpieten…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 3b

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 4b

Het e-mailadres van onze groep is groep4b@krabbenkooi.nl Het e-mailadres waarmee…

Vanochtend (donderdag) hebben we heel hard gewerkt. Dan is het…

Op school doen we niet alleen aan taal en rekenen,…

Dit schooljaar gaan we een nieuwe methode kiezen voor aardrijkskunde,…

Vanochtend hebben we met zijn allen op het schoolplein het…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 4a/5a

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 5b

Hee! Mijn naam is Eveline Radt en ik ben dit…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 5-6

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 6a

Woensdagavond 18 april. Een spannende avond voor leerlingen, ouders, opa's…

Woensdag 10 april 2018 hebben we onze laatste kleine repetitie…

Dit schooljaar zullen op de ABBO scholen volleybalclinics plaats vinden,…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 7b

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 7-8

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 8b

Het thema van de kinderboekenweek was Kom Erbij. In de…

Op woensdag 4 oktober hebben de kinderen van groep 8…

Bekijk alle nieuwtjes

Actueel nieuws

Maandagmorgen 20 augustus hebben alle kinderen van groep 3 t/m…

Nieuwsbrief juni 2018

Voor brede school de Krabbenkooi zijn wij uiterlijk per 01-09-2018…

Donderdagmiddag 22 mei gingen we op de fiets onder een…

Meer nieuws

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief oktober 2018

Nieuwsbrief september 2018

Meer nieuwsbrieven

Verrijkingsklas

Beste ouders/verzorgers, Uw kind neemt dit schooljaar deel aan de…

WERKSTUK UITVINDERS De novembermaand stond in het teken van het…

Tijdens de Kinderboekenweek hebben de kinderen een eigen auteur of…

Bekijk alle nieuwtjes

Peuterspeelzaal

Jeugdenquête 0 t/m 11 jaar  De GGD West-Brabant heeft in…

Het heeft enige tijd geduurd voordat er weer nieuws van…

Bekijk alle nieuwtjes

Mamaloe

Jeugdenquête 0 t/m 11 jaar  De GGD West-Brabant heeft in…

KINDEROPVANG MAMALOE BIEDT NU OOK PEUTEROPVANG AAN Sinds 1 januari…

In het hoofdgebouw van basisschool de Krabbenkooi zijn 2 groepen…

Bekijk alle nieuwtjes

Nieuws uit Groep 6b

Donderdagmiddag 22 mei gingen we op de fiets onder een…

Woensdag 16 mei zijn we met de groepen 6 naar…

Op vrijdagochtend 20 april hebben we met zijn allen een…

Bekijk alle nieuwtjes